Der blev i forbindelse med overenskomsten mellem Danske Fysioterapeuter og Danske Regioner i 2014 indgået aftale om, at udviklingsarbejdet omkring Den Danske Kvalitetsmodel, DDKM, for fysioterapeuter skulle startes op.
17 fysioterapeutklinikker deltog i pilottest af Den Danske Kvalitetsmodel (DDKM) for fysioterapeuter. Klinikkerne arbejdede med de 13 akkrediteringsstandarder og modtog afslutningsvis et pilottestsurvey af et surveyteam. Surveyteamet bestod af en fysioterapeut og en konsulent fra IKAS, som besøgte klinikkerne og vurderede, om klinikkerne levede op til de krav, der stilles i akkrediteringsstandarderne. Både klinikker og surveyors evaluerede efterfølgende akkrediteringsstandarderne. På baggrund af evalueringer og erfaringer fra pilottesten, blev akkrediteringsstandarderne rettet til, og standardsættet udgør i dag 14 akkrediteringsstandarder. Det færdige standardsæt indgår i de igangværende overenskomstforhandlinger.
Akkrediteringsstandarderne er blevet sendt i høring hos en række faste høringsparter, men andre har også haft mulighed for at indgive høringssvar. Det kunne gøres i praksis ved at kontakte IKAS. Høringsparterne, som ses her under, fik direkte besked via en email med link til elektronisk spørgeskema.
Høring forløb fra 14. marts - 4. april 2016.
Høringsparter: Praktiserende lægers organisation (PLO), Dansk Selskab for Fysioterapi, Danske Regioner, Danske Fysioterapeuter, Sundhedsstyrelsen, Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Region Sjælland, Sundheds- og Ældreministeriet, Danske Patienter, Dansk Erhverv, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Lægeforeningen, Kommunernes Landsforening, Dansk Sygeplejeråd, HK, Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), Region Syddanmark, Region Hovedstaden, Region Nordjylland, Forbrugerrådet, Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber, Styrelsen for Patientsikkerhed, Patienterstatningen og
Surveyteamet vil i pilottesten typisk bestå af to surveyors: en fysioterapeut og en repræsentant fra IKAS. Repræsentanten fra IKAS sikrer en systematisk vidensopsamling fra den praktiske afvikling af pilottestsurveyet med henblik på evaluering og udvikling af konceptet.
Besøget varer ca. tre til syv timer afhængig af antallet af matrikler og fysioterapeuter i klinikken.
Efter en kort introduktion vil surveyteamet interviewe klinikejer/e og klinikpersonale. Derefter vil teamet have ca. ½ time til at samle op på besøget, hvorefter der gives en samlet opsamling til hele klinikken eller ledelsen alene, afhængigt af ønske om deltagelse i den afsluttende opsamling.
Surveyteamet vil interviewe fysioterapeuter og klinikpersonale for at vurdere, om klinikken lever op til kvalitetskravene i standarderne ud fra de indikatorer, som er beskrevet nederst i standarderne.
Surveyteamet vil: